;

Veilige Hechting Met Je Baby

Jij en je baby zijn geboren om met elkaar tot in het diepste te verbinden. Je kijkt liever naar die mooie lekker dikke wangetjes en sprankelende ogen van je baby dan naar Netflix. Ok, Netflix is ook heerlijk maar je snapt wat we bedoelen. En als jij je intuïtie kunt gebruiken wanneer je met haar omgaat, dan zal je baby zich later ook makkelijk kunnen hechten aan andere mensen. Een veilige hechting is belangrijk voor je baby omdat hij of zij later bijvoorbeeld beter een intieme relatie aan kan gaan met iemand anders. Goede vrienden of een liefdesrelatie. 

Maar je hoeft niet alle signalen van je baby op te vangen om je kindje een veilige hechting te bieden. Zeker niet! Uit onderzoek blijkt zelfs dat je als ouder vaak de directe behoefte van een kindje niet eens begrijpt, maar dat dat niet uitmaakt zolang je maar in contact blijft met je kindje en er herstel plaats vind. Met herstel wordt hier bedoeld het troosten of alsnog voorzien in de behoefte. 

Hieronder enkele simpele tips voor een veilige hechting met je baby:

1. Kijk in de ogen van je baby als je hem/haar voedt. Door je baby aan te kijken maak je dit tot een waardevolle activiteit voor jullie beide. 
2. Dragen/buidelen. Je kindje bij je dragen geeft een geborgen gevoel. In jou buik was je kindje ook non-stop bij je. Jou hartslag, geur en stem geeft veiligheid en daardoor kan je kindje ontspannen.
3. Telefoon bashing. Het is zo verleidelijk. Want ja, borstvoeding of de fles geven of andere dingen met je baby doen zijn echt niet super interessante bezigheden. Maar voor een veilige hechting is het toch goed om iets vaker je telefoon weg te leggen. Iedereen om je heen snapt sowieso dat je iets minder snel kunt antwoorden met je kersverse baby dus daar hoef je je sowieso niet druk om te maken.
4. Geef je baby een massage. Fysiek contact bevordert de aanmaak van oxytocine en endorfines. 
5. Relax mama. Jij bent de een baken van rust voor je baby. Als jij niet lekker in je vel zit dan merkt je kindje dat. Zorg dat je ook regelmatig wat voor jezelf doet en vooral ook wat ontspanning hebt. Dat klinkt lastig, maar 15/20 min per dag even ontspannen/mediteren doet al wonderen. 
6. Liefde tussen jou en je partner. Ja, je baby voelt naadloos aan of de band tussen jou en je partner ok is. Zorg ervoor dat je samen ook leuke dingen blijft doen of lekker samen knuffelt en niet alleen met de baby.
7. Huid-op-huid contact in bad. Ga met je baby in bad. Ok, het is niet zo lekker warm als dat je zelf je bad hebt maar het huid op huid contact zal jullie goed doen. Het is de makkelijkste manier om dit te bewerkstelligen dus kijk of dit ergens in te passen valt.
8. Koosnaampje. Kies een koosnaampje die jij vindt passen. Het geeft een verbinding tussen jou en je baby omdat jij hem/haar alleen zo noemt. Jullie geheimpje, dat jullie bindt.

veilige hechting met je baby

 

Wat als je niet op een roze wolk zit? Hoe zit het dan met die veilige hechting met je baby?

Je kijkt naar het mollige bundeltje op het verschoonkussen, die onwijs aan het krijsen is, want kleren uit vind ‘ie maar koud. Maar je voelt niet zo veel. Geen enorme liefde die je overspoeld als je kind huilt. 

Dat kan. Daar hoef je niet van te schrikken. Er zijn meer ouders die denken dat ze overmand moeten zijn met liefde maar dit niet voelen. Ze voelen alsof ze falen als ouder. Dat is niet zo. Soms moet gevoel groeien. Je in je rol als ouder groeien. Geef het tijd. De oorzaak kan met allerlei factoren samenhangen. Een heftige bevalling, kraamtijd of een hormonenshift die nog niet op gang is. Hoe dan ook weet dat je niet te enige bent en dat het vaak een kwestie van tijd is. 

Wanneer is het wel handig om hulp in te schakelen? Wanneer jij denkt dat het daar tijd voor is. Signalen die een duidelijk teken kunnen zijn is dat je professionele hulp kan gebruiken is wanneer je het moeilijk vindt om daadwerkelijk oogcontact te maken of op een bindende manier te communiceren met je baby.

Maar onthoudt: er is niet een perfecte manier om een veilige hechting met je baby te realiseren. Iedereen doet het op zijn eigen manier en in zijn eigen tijd.