;

Stess tijdens zwangerschap

Stress tijdens de zwangerschap kan vervelend zijn voor jou en je kindje. Tijdens de zwangerschap zijn er allerlei factoren die stress kunnen veroorzaken. De zwangerschap zelf die anders verloopt dan gehoopt, je relatie(s), je werk en andere factoren daarbuiten. Maar wat doet de invloed van stress met jou en je baby? Ik vertel je graag meer over hoe je met stress kan omgaan tijdens de zwangerschap.

stress tijdens zwangerschap

Invloed van stress

Je hebt twee soorten stress, langdurige- en kortdurige stress. Uit onderzoek blijkt dat kortdurige stress geen gevolgen kan veroorzaken voor de zwangerschap (zoals bijvoorbeeld een trein missen), maar langdurige stress wel. Wanneer is stress langdurig? Als de stress langer dan een paar dagen aanhoudt. Helaas komt het steeds vaker voor in onze huidige maatschappij. Minder doen, ontspanning opzoeken in de zwangerschap is voor veel zwangeren een uitdaging en schiet er geregeld, zo niet altijd bij in. De stress die jij daardoor continu ervaart (in meer of mindere mate) heeft effect op jou en daarmee ook op je kindje door onder andere het hormoon cortisol dat vrij komt. 

Langdurige stress tijdens de zwangerschap is onder andere in verband gebracht met complicaties in de zwangerschap en kunnen effecten hebben op het immuunsysteem van je kindje. Daarbij voelt je kindje ook echt spanning in een gespannen lichaam en ervaart het kindje ook de emoties die een moeder ervaart. 

Je hiervan bewust zijn is goed. Je kindje krijgt het namelijk wel degelijk mee. Wat je alleen wil voorkomen is dat je stress krijgt van de stress door schuldgevoel. Hierdoor wordt de stress alleen maar erger in plaats van minder. En daarbij is in bepaalde situaties er nou eenmaal weinig of niks aan te doen. Want wat als de stress echt buiten je eigen macht ligt? Een voorbeeld hiervan is het verlies van iemand tijdens de zwangerschap of een andere heftige ervaring. Ik heb hier meerdere keren mee te maken gehad bij cliënten. Je kan niet zeggen parkeer dat verdriet en sombere gevoelens maar even. Dat is er, en het mag er ook zijn. Ja het klopt dat je kindje dit zal voelen en dat het dus ook effect heeft op je kindje. Hierbij is het dan ook niet de vraag kan je de stress wegnemen? Maar eerder is de vraag hoe ga je er mee om? 

Goed om te weten dat je er wel degelijk wat mee kan doen. Ook al kan je de stress niet wegnemen. Hieronder geef ik tips om te kijken hoe je stress eventueel kan beperken en/of hoe er mee om te gaan. 

Tips om stress tijdens zwangerschap te beperken & hoe er mee om te gaan

  • De eerste vraag die je jezelf stelt: Is er echt niks wat je stress geeft wat je kan veranderen? Vooral op het gebied van werk- of relatieproblemen is het soms lastig om het te veranderen, maar kan je wel degelijk tot actie overgaan. Hoe lastig ook, een stap terug doen en aangeven dat het zo niet langer gaat. Je faalt niet. Je zorgt juist goed voor je kindje in je buik en voor jezelf. 
  • Praat met je kindje er over en kom echt in contact. Voor de ene vrouw makkelijk dan de andere. Vaak voelen vrouwen zich ook schuldig over het hebben van stress of andere negatieve emoties. Soms kun je ze niet vermijden en is het gewoon zoals het is. Praat hierover met je kindje. Geef aan wat er aan de hand is, wat je voelt en geef dan ook aan dat het niet met het kindje te maken heeft. Dat je kindje lekker mag groeien en bewegen en dat jij er mee aan de slag gaat. 
  • Even inchecken bij jezelf door gebruik te maken van ademhalingstechnieken. Vaak gaan we maar door in alle dagelijkse bezigheden. Regelmatig even bij jezelf inchecken kan fijn zijn. Hoe voel ik me eigenlijk? Door 5 keer even goed adem te halen naar je buik en je aandacht even naar jezelf te brengen check je bij jezelf in. Voel ik spanning & waar voel ik die spanning dan in mijn lichaam? Gevoel mag er zijn en juist fijn om er even bij stil te staan. Dit kan bepaalde inzichten geven en ook verlichting van de stress. 
  • Om langdurige stress zoveel mogelijk te voorkomen kan het fijn zijn om dagelijks een moment van ontspanning in te bouwen. Het liefst op een vast moment. Door je lichaam net even helemaal te ontspannen zorg je er voor dat je systeem even tot rust komt en uit die gestresste modus gaat. Zoek een meditatie of een ontspanningsoefening die je fijn vind. Een tip is bijvoorbeeld is de mindfulness oefening: body scan. Ook bij stress die buiten je macht is, is dit juist heel belangrijk. Want naast stress en negatieve emoties kunnen ook fijne momenten zijn. Probeer die dan ook voor jezelf te creëren. Je zal merken dat het steeds makkelijker gaat.
  • Ga een wandeling maken. Uit onderzoek blijkt dat de natuur helend is en je geest even helemaal tot rust komt. Door dagelijks eventjes 20/30 min de buitenlucht op te zoeken, zul je merken dat je ook daarvan ontspant.
  • Verminder werkstress. Praat met je werkgever of arboarts of het mogelijk is om de werkdruk te verminderen of je werk anders in te richten. Je werkgever is immers verplicht om ervoor te zorgen dat de werkomstandigheden veilig zijn voor zowel jezelf als je baby. Dit is voor veel vrouwen lastig. Een tip kan zijn om een brief van je verloskundige/gynaecoloog te vragen dan heb je een steuntje. 
  • Slaap is erg belangrijk. Een goede nachtrust is essentieel. Zorg dat je voldoende slaapt en uitgerust bent, hierdoor zal je stress ook verminderen. Ook hierbij kan een ontspanningsoefening helpen, ook al staat je hoofd er helemaal niet naar. Het gaat om de routine. Hoe vaker je het doet hoe meer je jezelf conditioneert en makkelijker en sneller in slaap valt.
  • Verwen jezelf. Neem eens een zwangerschapsmassage of laat je verwennen bij de schoonheidsspecialiste. Plan meer me-time in dan normaal. Gun het jezelf want je hebt het nodig.
  • Zorg dat je iemand hebt om te praten over wat jou stress tijdens zwangerschap geeft. Of als je zwanger zijn gewoon helemaal niet leuk vindt en er zelfs een beetje angstig of depressief van wordt, is dit helemaal belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld een zwangerschapscoach in de arm nemen. 

Soms kom je er niet zelf uit. Wil je graag persoonlijke begeleiding, plan dan gerust een consult met mij in voor zwangerschapscoaching. Ik ben er voor je om jou te helpen en te ondersteunen in deze bijzondere periode van je leven. Verminder stress tijdens zwangerschap door zwangerschapscoaching